Paraguay - op bezoek in de Chaco
Door: Daphne Willems
Blijf op de hoogte en volg Daphne
11 December 2016 | Paraguay, Filadelfia
Hierdoor kan een deel van mijn veldbezoek niet doorgaan, en dat geeft mij extra tijd om het echtpaar te leren kennen. Elena vertelt dat ze hier al 30 jaar boeren, en in die tijd het klimaat hebben zien veranderen. De regens zijn heftiger, de droogtes langer. Niet prettig voor een boer!
Door schade en schande
We zitten op de veranda naast een knapperende barbecue: de heldere sterrenhemel is overweldigend. Antonio legt uit hoe hij door schade en schande leerde om te gaan met het schaarse water op zijn terrein. In 2003 kapte hij een stuk bos, met het idee hier gras te zaaien en koeien te laten grazen. Maar met het bos, verdween het water. Nu weet hij dat het een oude, verlaten rivierloop van de Pilcomayo is; terwijl de rivier zelf nu zo’n 100 km verderop ligt, vangt de zandige rivierbodem regenwater in en slaat deze op. Dit in tegen stelling tot de omgeving, die uit klei bestaat.
Praktijkervaring
Met Antonio, twee agro-professoren en twee WWF-collega’s liepen we vanmiddag over het terrein. Antonio toonde trots de geavanceerde manier waarop hij nu regenwater invangt en opslaat; de professoren doen er onderzoek naar. Het nu beschikbare water trekt vogels aan. Ik fotografeer eenden, ooievaars, reigers en zelfs een roze lepelaar! Daphne blij.
Wijze les
De belangrijkste les die ik leer, is: bescherm de oude rivierlopen. Met mijn WWF collega’s wil ik graag Antonio’s ervaringen verspreiden en de rivierlopen in kaart brengen, opdat de boeren en indianen van de Chaco deze beboste waterbronnen sparen. Bronnen die in dit droge gebied cruciaal zijn, en harmonieus samenleven tussen mens en natuur mogelijk kunnen maken.
11 December 2016 - 17:18
Hans:
hoi Daphne, super en heel veel plezier, en succes. Hans
P.S.: we genieten van de 3 kleinkinderen (in Breda en Wales - het was geweldig), nog mooier dan verwacht: kennis maken met drie kleinkinderen in één week. -
11 December 2016 - 19:08
Renout:
Wat een mooie vogels!Ik hoop dat mensen overtuigd raken dat ze de beboste waterbronnen beter kunnen sparen. -
13 December 2016 - 11:52
Maarten:
Ik geniet mee op afstand...!
Vandaar dat je niet in Arnhem was ;-))